Πως η Τουρκία μοιράζει ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ

Πως η Τουρκία μοιράζει ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ

Πως η Τουρκία μοιράζει ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ

Λόγω της ενεργειακής κινητικότητας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία προσπαθεί με λεονταρισμούς να εκφοβίσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Η εν εξελίξει γεώτρηση της αμερικανικής ExxonMobil στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 στο στόχο «Δελφύνη» της κυπριακής ΑΟΖ έχει οδηγήσει την Άγκυρα σε σπασμωδικές κινήσεις για την πραγμάτωση μακροχρόνιας στρατηγικής, η οποία εστιάζει στον έλεγχο των θαλασσίων οδών σε Ιόνιο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Συστατικό στοιχείο της εν λόγω στρατηγικής συνιστά η καταστρατήγηση της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και των συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας που οριοθετούν τις ΑΟΖ με τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και ο Λίβανος. Ως τακτική καταστρατήγησης του διεθνούς δικαίου και των υφιστάμενων συμφωνιών για τις θαλάσσιες ζώνες σε Ιόνιο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επιλέγεται από την Άγκυρα η προσέγγιση με τις Αλβανία και Λιβύη.

Ειδικά ως προς την Αλβανία, η τουρκική στρατηγική καρποφόρησε όταν το 2009 επέτυχε το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο να ακυρώσει τη συμφωνία που είχε υπογραφεί με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Σημειωτέον, ότι η συμφωνία του 2009 προέβλεπε την οριοθέτηση στη βάση της μέσης γραμμής σύμφωνα με τις διατάξεις της συμβάσεως του ΟΗΕ για το δίκαιο της Θάλασσας.

Create AccountLog In Your Account