«Καταιγίδα» αιτήσεων από συνταξιούχους για τα αναδρομικά: Ξεπέρασαν τις 350.000

«Καταιγίδα» αιτήσεων από συνταξιούχους για τα αναδρομικά: Ξεπέρασαν τις 350.000

«Καταιγίδα» αιτήσεων από συνταξιούχους για τα αναδρομικά: Ξεπέρασαν τις 350.000

Στην τροπολογία για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων αναφέρεται ότι το αντίστοιχο εφάπαξ ποσό θα λάβουν και οι συνταξιούχοι αυτών των κατηγοριών καθώς από τις μισθολογικές ρυθμίσεις του 2012, τις μειώσεις δηλαδή που επήλθαν τότε στους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων επηρεάστηκαν δυσμενώς οι συντάξεις τους . Αναφέρεται επίσης πως η καταβολή των αναδρομικών δεν επηρεάζει τον επανυπολογισμό και τα αναδρομικά δίδονται μέχρι το χρονικό σημείο υπαγωγής στον νόμο Κατρούγκαλου .Αυτός ο περιορισμός προκάλεσε την αντίδραση μερίδας νομικών οι οποίοι υποστήριξαν ότι «κλείνει η πόρτα» των διεκδικήσεων των αναδρομικών για την περίοδο μετά το Νόμο Κατρούγκαλου. Επίσης η απόφαση οι διαφορές να μην ληφθούν υπόψη στον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων θα οδηγήσει τις συντάξεις σε απώλειες μικρότερες η μεγαλύτερες.

Όπως επαναλαμβάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί μετά το νόμο Κατρούγκαλου που λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις του ΣτΕ μηδενίζονται οι διεκδικήσεις . Όμως οι περισσότεροι νομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση θεωρούν ότι τα αποτελέσματα του επαναυπολογισμού των συντάξεων γίνονται ορατά μετά την 1/1/209. Συνεπώς μπορεί να διεκδικηθεί η επιστροφή των αναδρομικών για την περίοδο Ιούνιος 2015 – Δεκέμβριος 2018.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων αναφέρεται επίσης ότι τον Μάιο του 2016 προβλέφθηκε ότι «οι ήδη καταβαλλόμενες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Όπως επισημαίνεται “η πρόβλεψη αυτή εξυπηρετεί πρωτίστως λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δεν περιορίζονται σε δημοσιονομικούς – ταμειακούς σκοπούς αλλά συνίστανται στην διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος”. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τελεσιδικήσουν υποθέσεις που αφορούν αναδρομικά δώρων και επιδομάτων , η 13η και η 14η σύνταξη δεν πρόκειται να επιστραφούν αφού είχαν ήδη καταργηθεί το Δεκέμβριο του 2014.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της περιπεπλεγμένης αυτής υπόθεσης θα παίξει η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του επαναυπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου, από την οποία αναμένεται να φανεί τι περιθώρια υπάρχουν για να διεκδικηθούν αναδρομικά περισσότερων ετών.

Σε κάθε περίπτωση οι αγωγές που θα υποβληθούν σήμερα θα προσδιοριστούν πιθανότατα σε 3 – 4 χρόνια πρωτόδικα. Από τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα οι αγωγές υποβάλλονται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, ενώ του δημόσιου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Newskamatero

Related Posts

Με διπλό σενάριο για τις συντάξεις το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με διπλό σενάριο για τις συντάξεις το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019

Create AccountLog In Your Account