Το εντυπωσιακό έθιμο με τους «Μπότηδες» στην Κέρκυρα- ΒΙΝΤΕΟ

Το εντυπωσιακό έθιμο με τους «Μπότηδες» στην Κέρκυρα- ΒΙΝΤΕΟ

Το εντυπωσιακό έθιμο με τους «Μπότηδες» στην Κέρκυρα- ΒΙΝΤΕΟ

Στις 11 ακριβώς καθώς οι καμπάνες αναγγέλλουν την «Πρώτη Ανάσταση», από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια, οι Κερκυραίοι ρίχνουν «μπότηδες»…

Πρόκειται για ένα μοναδικό έθιμο των Κερκυραίων που τις ρίζες του τις συναντά κάποιος στα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού, με τους Βενετούς τότε καθολικούς να σπάνε τις παλιές στάμνες, στη μεγαλύτερη γιορτή τους, την Πρωτοχρονιά, ως «φόρο» στο νέο χρόνο, προκειμένου να τους φέρει καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους. Οι ορθόδοξοι Κερκυραίοι, υιοθέτησαν το έθιμο και το μετέφεραν χρονικά στο Πάσχα, που οι Ενετοί τους επέτρεπαν να γιορτάσουν μόνο το μεσημέρι.

Με το σπάσιμο των «μπότηδων» οι πιστοί θεωρούν ότι εκδιώκεται η κακοτυχία και τα κακά και μοχθηρά πνεύματα, έτσι μέχρι και σήμερα τα κομμάτια από τους σπασμένους «μπότηδες» τα παίρνουν στο σπίτι τους προκειμένου να τους φέρουν καλοτυχία και ευμάρεια. Το μοναδικό αυτό έθιμο συνοδεύεται από κανονιοβολισμούς που ακούγονται από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, αλλά και τις φιλαρμονικές του τόπου που παίζουν θρησκευτικά εμβατήρια.

Newskamatero

Related Posts

Επίδομα θέρμανσης 2018: Ημερομηνία καταβολής και κριτήρια χορήγησης

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επίδομα θέρμανσης 2018: Ημερομηνία καταβολής και κριτήρια χορήγησης

Της μόδας τα αρχαιοελληνικά ονόματα στην Αγγλία

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Της μόδας τα αρχαιοελληνικά ονόματα στην Αγγλία

Create AccountLog In Your Account