Ερντογάν: Καμία γεώτρηση στην Κύπρο χωρίς την έγκρισή μας

Ερντογάν: Καμία γεώτρηση στην Κύπρο χωρίς την έγκρισή μας

Ερντογάν: Καμία γεώτρηση στην Κύπρο χωρίς την έγκρισή μας

Ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε ότι επεισόδιο σαν αυτό με την ΕΝΙ πιθανόν θα επαναληφθεί

«Χωρίς τη συγκατάθεση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά την περιοδεία του στις χώρες της Αφρικής, αναφερόμενος στις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες διεθνών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφερόμενος στο επειδόσιο με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ είπε, ότι το ίδιο ενδεχομένως θα θέλει να κάνει και η Γαλλία με την Total και οι ΗΠΑ με την Exxon Mobil και σημείωσε ότι το θέμα το συζήτησε και με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στις δηλώσεις του, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος του ζήτησε να είναι πιο ήπιος στο θέμα της Κύπρου και της ΑΟΖ της. «Θέλει (σ.σ. ο Μακρόν) να είναι πιο ήπια η στάση μας στο θέμα της Κύπρου και της ΑΟΖ» και συμπλήρωσε ότι «κι εγώ του εξήγησα ότι συμπεριφερθήκαμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ο Ερντογάν είπε ακόμη, ότι «και ο βορράς και ο νότος έχουν δικαίωμα στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο που θα βρεθεί. Σε αυτό το σημείο δεν αποδεχόμαστε κάποιοι να κινούνται μονομερώς. Αν ο Αναστασιάδης θέλει να συμπεριφέρεται ειλικρινώς, ένα πράγμα υπάρχει που πρέπει να κάνει: Να ξεκαθαρίσει με διαπραγματεύσεις με τον βορρά της Κύπρου, με ποιούς και πώς θέλει να κάνει τις εργασίες έρευνας. Οι γεωτρήσεις πρέπει να γίνουν μαζί και το προϊόν που θα εξορυχθεί πρέπει να διαμοιραστεί».

Σε ερώτηση εάν το τουρκικό γεωτρύπανο θα κάνει σύντομα ερευνητικές εργασίες στη Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «ασφαλώς και θα κάνει, δεν υπάρχει θέμα να μην κάνει. Γι’ αυτό αγοράστηκε αυτό το σκάφος. Η αγορά του σκάφους ενόχλησε τον ελληνοκυπριακό τομέα. Σε εκείνη την περιοχή χωρίς την συγκατάθεση της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα». Επεσήμανε δε, πως «στο επεισόδιο με την ΕΝΙ αυτό φάνηκε».

Newskamatero

Related Posts

Νέα τουρκική πρόκληση για την κυπριακή ΑΟΖ: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διεξάγει έρευνες

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέα τουρκική πρόκληση για την κυπριακή ΑΟΖ: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διεξάγει έρευνες

Create AccountLog In Your Account