Επιστρέφουν οι δανειστές για πλειστηριασμούς και αξιολόγηση

Επιστρέφουν οι δανειστές για πλειστηριασμούς και αξιολόγηση

https://3.bp.blogspot.com/-vgq3gsMqdDU/Wg93SGX5OlI/AAAAAAAAjRs/QJtL6Zx5SJwRcPaXcgdqTEiX5TUW1kaZwCLcBGAs/s1600/hilton-3-800x600.jpg

Στην Αθήνα από την ερχόμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια

Οι δανειστές επιστρέφουν. Από την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου θα αρχίσουν να φθάνουν σταδιακά στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Μια εβδομάδα μετά  27 -29 Νοεμβρίου  θα έρθουν και οι επικεφαλής του κουαρτέτου για να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος διαπραγμάτευσης με στόχο να υπάρξει «πολιτική συμφωνία» στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Το κλίμα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για την τρίτη αξιολόγηση είναι καλό. Αποτυπώνεται και στις τηλεδιασκέψεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Οι πιστωτές έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να  δώσουν πίστωση χρόνου για την  υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων όπως η  απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Η εφαρμογή των δύο αυτών μέτρων αποτελεί προϋπόθεση για  να κλείσει έγκαιρα η 3η αξιολόγηση. Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση ξεπέρασε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την αποχή των συμβολαιογράφων προωθώντας αυστηρότερες ποινές (αυτεπάγγελτη δίωξη, αυτόφωρο κλπ) κατά όσων παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς καθώς και τη  λήψη αυστηρότερων μέτρων αστυνόμευσης. Έτσι οι πλειστηριασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου.

Πάντως σε κάθε περίπτωση συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018 διότι αμέσως μετά θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και το μηχανισμό εποπτείας που θα ισχύσει μετά τον Αύγουστο του 2018 όταν  Ελλάδα  θα εξέλθει από το μνημόνιο.

Οι συζητήσεις που θα γίνουν με τους δανειστές στον δεύτερο γύρο της τρίτης αξιολόγησης  θα αφορά:

– Την πορεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων

-Τις παρεμβάσεις στα εργασιακά (αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για απεργίες κ.λπ.),

– Την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

– Τις αλλαγές στο Δημόσιο (κινητικότητα, επιλογή διευθυντών, αντικατάσταση των Γενικών Γραμματέων από Διοικητικούς Γραμματείς με συμβόλαια και προκαθορισμένη θητεία),

– Την επανεξέταση και περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων

– Την λειτουργία του νέου ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων

– Τον επαναϋπολογισμό (περικοπή) των συντάξεων

Newskamatero

Related Posts

Create AccountLog In Your Account